top of page
På Tur 2023 karta.png

PÅ TUR I HÅLLNÄS 2023

12 aug  kl 10-16

Platser, smaker och upplevelser

på hela Hållnäshalvön. 20 års-jubileum i år!

SE PROGRAMMET ONLINE NEDAN, ELLER LADDA NED DET SOM PDF HÄR!

Under På Tur i Hållnäs kan besökarna uppleva hantverk,

fika och lokal mat, utställning, båtutflykter, lokal historia, getter, lokalproducerat, gårdsförsäljning, konserter, lotteri, loppis och mer - på 21 olika platser och med över 30 lokala arrangörer!


1. LK Saluhall, Valnäsvägen 3, Skärplinge (vid gamla mejeriet)

LK Saluhall (f.d. Madeleines Farm) - din lokala butik med närproducerat & kvalitetsprodukter. Vårt koncept är att främja den lokala handeln och med det stötta våra lokala producenter. Vi erbjuder allt från stenugnsbakat bröd & bakverk från Lindbergs i Östhammar, skafferivaror, grönbetesägg, sylt, marmelad & flera sorters senap till kryddor, lokalproducerat kött, våra egna grönsaker, fisk och köttprodukter och mycket mycket mer. Vårt mål är att ha en komplett livsmedelsbutik som har ett fokus på lokalproducerat för att du som kund ska kunna få ta del av det absolut bästa livsmedlet och för att minimera beroendet av omvärlden som dessutom eliminerar de långa transporterna.

Den 12 augusti är vi med "På tur i Hållnäs" och kommer hålla öppet mellan 10-17. Hos oss erbjuder vi hela vårt sortiment och kommer även att erbjuda fika, kaffe och förmodligen något mer tilltugg under hela dagen! Butiken är anpassad med en entré för rullator/rullstol och toalett finns. Varmt välkomna till oss!

2. Calles fisk, Hamnvägen 12, Fagerviken

Varmt välkommen till Calles fisk i Fagerviken. I hamnen ligger vårt fiskrökeri med butik, där vi säljer och serverar vår egenförädlade fisk. Du kan även avnjuta en kopp kaffe med hembakat bröd och havsutsikt. Calles fisk är handikappanpassad och vi har gott om P-platser.

3. Fagervikens bygdegård, Berggården

Välkommen till Berggården, Fagervikens bygdegårdsförening.

Nostalgicafé kl 10-16. Utställning av veteranbilar. Kom gärna själv och visa upp din veteranbil.

Visning av Hållnäsfilmen kl 11:00 och 14:00.

Följ oss på Facebook för mer info om Fagervikens bygdegård.

Lokalerna är handikappanpassade.


4. Lönnö

Lönnö lantbruk

Det är på gårdsplan' i Lönnö det händer! Vi dukar upp bord med våra egenhändigt gjorda textila hantverk. Du kan få se hur växtfärgning går till och under dagen har du även chansen att få träffa den viktigaste kuggen i vår mejeriverksamhet, geten. Välkommen till Lönnö 230!


Lönnö Timbergården

Vi erbjuder att titta på djur: Får, hästar, grisar, ankor, höns. Titta på och klappa kaniner och marsvin. Vi säljer också ull, ullgarn och lammskinn samt loppis.

Välkommen till Lönnö 238!


5. Hållnäs kyrka

Vi kommer att ha musik och guidning i Hållnäs kyrka under På tur i Hållnäs i år.

Det blir Ebba Sikberg, sång och Viktor Edwardsson, piano. Guide är Karl-Erik Berglin.

Öppet kl 10-16, musik och guidning varje hel timme.


6. Norrgården, Sikhjälma by

”Opera bland kossor” på Norrgården i Sikhjälma kl 14-17.

Konsert med kören ConVoce, solister och instrumentalister under ledning av Conny Holmgren. (kl. 15)

Servering, vernissage

Entré 150 kr

Arr Kören ConVoce


7. Sikhjälma fiskehamn

Välkommen till Sikhjälma fiskehamn. Där möter ni doften från fiskrökerierna. Från hamnen hörs dunket från kulmotorn på Hållnäsbåtar, som ligger vid vågbrytaren. Ta en tur på böljan blå och upplev naturreservatet Kapplasse från havssidan och leta efter skeppsvrak. Det finns sjöbodsloppis, där ni kan fynda bland annat marina saker. Fiskegubbar sitter och lagar nät. Vid vågbrytarens början serveras sotare med tillbehör, korv och kaffe. Där finns också Hållstrands fisk med försäljning av årets surströmming.


8. Hållnäs bygdegård Gröna Lund, Hjälmunge 202

Biogruppen visar korta filmporträtt av människor och platser i Hållnäs, skapade under projekt Framtid Hållnäs. Bokloppis till förmån för biografverksamheten i bygdegården. Lokalen är handikappanpassad.

Ute på parkeringen erbjuds plats till bakluckeloppis. Intresserad av att sälja? Kontakta Sockenrådet via mejl här på hemsidan!


9. Fågelsundet

Evaldssons havsgodis, Fågelsundet 285

Lunch bestående av: varmrökt lax, sås, potatissallad, sallad, hårt bröd, smör, dryck, kaffe o liten kaka. Det kommer även att finnas laxmacka o kaffe med dopp.


Fågelsundets naturstig

Upptäck Hållnäskusten och Fågelsundetsnaturstig med föreningen Hållnäsleden.

När: kl. 12-16

Var: Parkeringen intill Fågelsundets naturstig

Lär känna Hållnäs spännande, omväxlande och orörda kustlandskap där land möter hav. Följ med på en härlig tur som tar dig längs Fågelsundets unika naturstig och till halvöns vackra klippformationer. Gofika kommer att finnas till försäljning.
Fågelsundets naturstig är en del av den nya Hållnäsleden som ska etableras längs kustan, mellan Källarberget och Hållnäskustens naturreservat. Arbetet med leden delfinansieras via statliga medel från den lokala naturvårdssatsningen, LONA.


10. Klippan, Slada hamn 401

Mellan kl. 11-15 är Du välkommen att ta en kopp kaffe/te och smaka på ortens specialitet löpskaka med sylt och grädde. Marknadsbord, blommor, lotterier. Välkomna, hälsar Equimeniakyrkan Hållnäs-Skärplinge

Lokalerna är handikappanpassade.


11. Griggebosågen

Guidning av sågen.


12. Vedlösa gård

Välkommen till Vedlösa gård. Försäljning av grönsaker, garn och handstickat. Loppis. Sitt ner en stund med kaffe och kaka eller en varm korv och se ut över ängarna. Du kan betala med kontanter, Swish och kort.


13. Hembygdsgården Verstuberget

Hembygdsföreningen bjuder in till generationsdag med öppen hembygdsgård. Läs mer på deras egen hemsida här.

I serveringen finns kaffe med dopp, våfflor och korv.

Marias musikstuga
Prova på att spela på olika instrument tillsammans med musikpedagog Maria L Hallengren. Cittra, fiol, flöjter, boomwhacks m.fl instrument.
Tre olika tillfällen under dagen. kl.10:30-11, 11:30-12, 12:30-13. 


Lenas dockteater
Lena har med dig sin dockteater och bjuder in barnen att skapa sin egen dockteaterföreställning. Pågår kl.10-16

Hållnäs IF
Sparka fotboll! Axel från Hållnäs IF har med sig information och fotbollar. Du får reda på allt om den nystartade fotbollsleken för barn i Hållnäs. Pågår kl.10-16

Sadelmakare Amanda Sjödin
Försäljning och visning av Amandas läderprodukter. Amanda pratar läder och tar emot beställningar. Prova på att göra din egen nyckelring! Pågår kl.10-16

Hållnäs Norra Vävförening
Vi ska vara i Hembygdsgården hela dagen. Lotteri med hantverkspriser, visning av bildväv, utställning av vävar från vävföreningen. Pågår kl.10-16

Prova på balansbanan, rid käpphäst över hinder, gå på styltor och spela på Barnens Berg m.m.


I anslutning till På tur i Hållnäs intar Hållnäs musikfest del av hembygdsgården! 


Hållnäs Musikfest

På scen vid dansbanan:

14:00 Daniel Östersjö (Beppe Wolgers på jamska)

14:30 Moa Killander (egna sånger)

15:00 Elin Lyth (tolkar Kristina Lugn)

15:30 Maria L Hallengren (nya Stig Dagerman-sånger)

16:00 The No Solos (mörk folkcountry)

17:00 Lady Grey (punkig rock)

18:00 Red Belmondos (blues/rock)

Arr: Kultur- och festivalgruppen, Lugnets Kulturförening och Studiefrämjandet Uppsala Västmanland, med stöd av Tierps kommun och Hela Sverige ska Leva Uppsala.


14. Stora Kullens gård

På stora Kullens gård, Kullen 207, Lövstabruk, kommer vi ha öppet 10 – 16 med försäljning av ost, honung och Årbölebröd i samarbete med Årböle byalag. Provsmakning av ost och möjlighet för stora och små barn att klappa getter, köra tramptraktor eller provsitta veterantraktor. Enklare fika kommer att serveras. Det finns god tillgänglighet för rullator och rullstol. Ingen toa för besökare.


15. Gudinge hamn

I Gudinge finns strömmingsburgare och hamburgare 11:30-14:30, korv och fika i kiosken hela dagen. Dagen avslutas med laxmiddag 16:30.

Intresseföreningens servering. Åke kör båtturer, Gudingefilmen visas, loppisar. Skapargillet och Inger Öhrman säljer fina hantverk. Larsbo gård erbjuder grönsaker, mjöl från egen kvarn m m. Norra Upplands biodlare informerar och säljer honung. Vävstugan i Vavd finns på plats med sina alster. P-G Perssons fisk. Konstutställning. Helikoptertur.


16. Göksnåre 167

Tommy och Carina Edlund, som drev Kolhuset förra året, finns nu hemmavid i Göksnåre 167. 

Kl 11 och kl 13: Historieberättelser om Göksnåre och Hållnäs där vi utgår från Göksnåre havskust på 900-talet. 

Kl 10-16: Kom med frågor och funderingar. Samtal om byns och traktens historia. Vi gräver bland Tommys ca 2000 sidor text och bilder om byn.

Fika med hembakt serveras.


Tiny Festival Producers - performancekonstfestival i f.d. missionshus under På tur:

SE PROGRAMMET NEDAN ONLINE ELLER LADDA NED ETT DETALJERAT PROGRAM MED HÅLLTIDER SOM PDF HÄR.

Medverkande konstnärer/platser: (rosa punkter på kartan)

A. Sikhjälma f.d. missionshus, Sikhjälma 319

Carl Johan Erikson


B. Lugnets f.d. baptistkapell, Lugnet 126

Karin Willén: Rörlig bild och mer om skogen i Hållnäs.


C. Hållen f.d. missionshus, Hållen 260

Kristin Fyrand


D. Göksnåre f.d. missionshus

Anna Högberg


E. Årböle f.d. missionshus, Årböle 158

Tiny festival producers, Bigert & Bergström, Guds söner, Tonny Wikström med vandringsorkester, Birgitta Pettersson


Tiny Festival producers är ett scenkonstkollektiv med bas i Göteborg. Varje år anordnar vi performancefestivalen Tiny Festival. Sommaren 2023 kommer vi att under På Tur i Hållnäs genomföra en nomadisk performancefestival i, omkring och mellan fem f.d. missionshus på Hållnäshalvön.

På Hållnäs finns ett stort antal f.d. missionshus, och på fem orter; Sikhjälms, Sikhjälma hamn, Hållen, Göksnåret och Årböle, ägs dessa tidigare bönehus sedan en tid av konstnärer. Nu vill vi bjuda in alla Hållnäsbor och andra till Tiny Festival/Performancekonst i f.d Missionshus: en eklektisk vandringsfestival genom Hållnäs.

Vi vill synliggöra vårt konstnärskluster i Hållnäs genom att knyta an till historien kring väckelserörelsen och missionshusen som mötesplats. Vi vill återaktivera de före detta frikyrkokapellen på Hållnäshalvön för att där skapa nya rum för samtal och reflektion - i denna postekulariserade samtid.

Varje f.d. Missionshus medverkar med var sitt upplägg; en installation, utställning, performance eller musik. Mer exakt program tillkommer under sommaren och publiceras på Facebook

I Årböle upprättas ett festivalkontor med kaffe och fika och där finns spelplatser i sandtaget, i skogsdungen och på ängen.

Vi vill också passa på att annonsera efter kontakt med personer som har minnen från förr då husen var bönehus. Har du minnen från tiden som husen fortfarande var bönehus och tillhörde (missions)församlingen? Kontakta Anna Högberg här!
info(at)annahogberg.com


Tiny festival Hållnäs har stöd från Kulturrådet, Region Uppsala och Tierps kommun.Sidan uppdateras löpande under sommaren med mer detaljerat program.

Följ gärna På Tur i Hållnäs på Facebook och Instagram!

På tur i Hållnäs: Välkommen
På tur i Hållnäs: Pro Gallery
bottom of page